Cel mai mare numar prim actual
Postat de marius la 29 September 2008 18:05:55

A fost descoperit cel mai mare număr prim
de până acum

O echipă de matematicieni de la Universitatea din California la Los Angeles (UCLA) a descoperit cel mai mare număr prim de până acum, ce are nu mai puțin de 13 milioane de cifre. Odată ce descoperirea va fi publicată oficial, cercetătorii vor primi premiul de 100.000 de dolari pe care fundația Electronic Frontier îl oferă pentru primul număr prim care are peste 10 milioane de cifre. E interesant de observat că progresul acesta a fost realizat prin folosirea a numai puțin de 75 de calculatoare simultan pentru a realiza un număr impresionant de mare de calcule. Studiul numerelor prime este important în matematică, pentru că așa cum particulele elementare sunt "cărămizile" materiei, tot așa și numere prime sunt "cărămizile" numerelor naturale, care la rândul lor sunt cărămizile tuturor numerelor.

A fost descoperit cel mai mare număr prim de până acum: Ciurul lui Eratostene

Numere prime se pot descoperi cu ajutorul ciurului lui Eratostene, pe care cu toții l-am studiat la școală și care este reprezentat în această poză animată: se colorează multiplii numerelor prime deja întâlnite, iar și iar, iar numerele are rămân sunt numerele prime. Dacă aceasta merge ușor pentru numere mici, pentru numere prime mari de milioane de cifre, căutările se fac folosind noi algoritmi mai puternici ce rulează pe multe calculatoare foarte puternice. 

Numerele prime sunt numere naturale care nu se pot divide decât prin 1 și prin ele însele. De aceea, orice număr natural poate fi descompus în un produs de numere prime, fiecare la câte o putere. Prin urmare, se poate spune că numerele prime stau la baza tuturor numerelor.  

În plus față de a fi cel mai mare număr prim, noul număr este și un număr prim mai special, denumit număr Marsenne. Astfel de numere pot fi scrise ca 2 la puterea P minus 1, unde P este tot un număr prim! De exemplu 3 este un număr Marsenne, pentru ca 3 este egal cu 2 la puterea a doua minus 1. Tot astfel, 7 este un număr Marsenne, căci 7 este egal cu 2 la puterea a treia minus 1. Pentru numărul nostru, cel mai mare număr prim descoperit vreodată, P ia valoarea incredibilă de 43.112.609!

Căutarea de numere prime tot mai mari în special și de numere prime Marsenne tot mai mari în particular continuă, căci fundația Electronic Frontier oferă premii și pentru descoperirea unui număr prim cu cel putin 100 de milioane de cifre (link). Multe numere Marsenne au fost descoperite de voluntari care își ofereau o parte din puterea de calcul a computerelor lor pentru a rula un software gratuit de pe internet care căuta aceste numere (link). Conceptul este foarte similar cu proiectul SETI@home în care voluntarii făceau același lucru pentru a analiza date astronomice în căutarea de semnale electromagnetice ce ar fi putut fi emise de o civilizație înteligentă (link).

Aceste numere prime sunt denumite astfel în onoarea lui Marin Marsenne (1588 - 1648), care a rămas în istorie drept parintele acusticii (link).

 

Articol scris pentru www.StiintaAzi.ro de Adrian Buzatu.
Puteți afla mai multe detalii de la BBC și Yahoo.